Wiadomości tygodnia

Sylwester Miejski na Placu Chopina

31 grudnia na Placu im. F. Chopina odbył się Sylwester Miejski. Od godziny 23:00 mieszkańcy ...

Potrącenie pieszego

Policjanci z puławskiej komendy wyjaśniają okoliczności tragicznego w skutkach wypadku do którego doszło przedwczoraj wieczorem ...

Wypożyczalnia kijków do Nordic Walking

Do spacerów z kijami Nordic Walking każda pora roku jest dobra. Jeśli chcesz skorzystać z ...

Zaprzysiężenie Prezydenta i Radnych Rady Miasta Puławy

22 listopada w sali konferencyjnej Urzędu Miasta Puławy odbyła się I sesja Rady Miasta Puławy ...

POLICJANTKA Z PUŁAW MISTRZYNIĄ ŚWIATA MASTERS I REKORDZISTKĄ POLSKI

Ogromnym sukcesem dla puławskiej policjantki zakończyły się tegoroczne Mistrzostwa Świata Masters w Lekkiej Atletyce, które ...

E-Pulawy
E-Deblin
E-Ryki

OŚWIADCZENIE GRUPY AZOTY S.A. W SPRAWIE PUBLIKACJI GAZETY CODZIENNEJ FAKT

Od kilku tygodni obserwujemy zaplanowaną i skoordynowaną kampanię medialną Gazety Codziennej Fakt, mającą na celu zdyskredytowanie prezesa Grupy Azoty S.A. pana dr. Wojciecha Wardackiego oraz dyrektor Departamentu Korporacyjnego Grupy Azoty S.A. pani Agnieszki Sorbickiej-Krasinkiewicz. Działania te prowadzą również do naruszenia renomy spółki Grupa Azoty S.A.

Wobec powyższego oświadczamy, że publikowane przez Gazetę Codzienną Fakt (jak i powielane przez inne media) materiały prasowe są całkowicie nieprawdziwe i naruszają zarówno dobre imię oraz renomę spółki, jak i osób w tychże publikacjach wymienionych.
Należy w tym miejscu podkreślić, że Grupa Azoty S.A., jak i osoby wskazywane w artykułach prasowych, zgodnie ze swoją najlepszą wiedzą udzielały wszelkich niezbędnych informacji, o które zwracała się redakcja Gazety Codziennej Fakt. Pomimo pełnej wiedzy w tym zakresie, Gazeta Codzienna Fakt zdecydowała się na opublikowanie nieprawdziwych i oszczerczych zarzutów.

Informujemy, że pomiędzy panem prezesem Wojciechem Wardackim oraz dyrektor Departamentu Korporacyjnego Grupy Azoty S.A. panią Agnieszką Sorbicką-Krasinkiewicz, nigdy nie zaistniały jakiekolwiek relacje o charakterze innym niż zawodowy. Obie te osoby mogą poszczycić się wieloletnim udanym stażem małżeńskim ze swoimi partnerami w swoich rodzinach. Z tego powodu te informacje są dla nich szczególnie krzywdzące.

Pani Agnieszka Sorbicka-Krasinkiewicz z Grupą Azoty związana jest od 2008 r., gdzie przeszła przez wszystkie szczeble kariery.

Powierzenie Pani Agnieszce Sorbickiej-Krasinkiewicz funkcji dyrektora Departamentu Korporacyjnego Grupy Azoty S.A. dokonało się zgodnie z wszelkimi obowiązującymi w spółce procedurami, a zmiany organizacyjne uzyskały jednogłośne poparcie wszystkich członków zarządu Grupy Azoty S.A.

Wynagrodzenie przyznane pani dyrektor Agnieszce Sorbickiej-Krasinkiewicz nie odbiega od wynagrodzenia należnego innym pracownikom na podobnym poziomie zaszeregowania, a wręcz sytuuje się w dolnych granicach tego przedziału. Równocześnie nieprawdą jest, jakoby pani Agnieszka Sorbicka-Krasinkiewicz otrzymywała wynagrodzenie w wysokości 30 tys. zł miesięcznie. Jest ono zdecydowanie niższe i w żaden sposób nie odbiega od standardów rynkowych.

Wobec prowadzonej kampanii oszczerstw, informujemy że Grupa Azoty S.A., pan prezes Wojciech Wardacki, jak i pani dyrektor Agnieszka Sorbicka-Krasinkiewicz, podjęli – za pośrednictwem ustanowionych profesjonalnych pełnomocników – wszelkie przewidziane prawem kroki, celem uzyskania sądowej ochrony przysługujących im praw.

Apelujemy zarówno do mediów, jaki i do opinii publicznej o zachowanie chłodnego oglądu spraw i nie wpisywanie się w nurt medialnej nagonki.

Jednocześnie informujemy, że zarówno Spółka Grupa Azoty S.A., jak i inne spółki wchodzące w skład grupy kapitałowej, a także osoby sprawujące w nich funkcje nie będą pozostawały bierne wobec przypadków naruszeń ich dóbr osobistych, aktywnie poszukując sądowej ochrony ich dobrego imienia.